Shinpukuji-Temple Reception Hall

2013 -

Shinpuku-ji temple is located close to Chushin-ji temple.
In contrast to the main temple hall, which was built on the east-west axis, this new reception hall was conceived with a frontal aspect that completely incorporated the axis line and sightline from the south approach. By re-emphasizing the north-south axis, I wanted to create an arrangement of buildings based on the perpendicular intersection of the two axes.
The most important function of this building is the large hall. There was a need for a large space that would accommodate 130 parishioners. The irregular form of the D-shaped lot necessitated that the hall be placed in the center. Several small rooms, such as a reception room for priests, a waiting room for the head priest, a kitchen, an administrative office, and a warehouse, were built on the periphery to fit the shape of the lot. The sloped corridor following the curve of the D served as a barrier-free route to the main hall.
A large RC roof would cover the entire lot. The peripheral rooms serve as quake-resistant elements, and the large hall in the center provides a large space without columns. Raising the roof was also a structural advantage. The hip-and-gable volume rises up from the thin roof. I had the image of the volume gracefully rising out of a white cloth. Seemingly acting in concert with the surrounding mountains, and giving the big and small ridges of the hips and gables an unbroken appearance, the RC roof forms a continuous line with the main hall. The long, extended veranda was intended to be used as an extension of the entrance for large gatherings of people. Since it’s sunny there, I imagined that it would normally function like a cafe that was open to the surrounding area. Moreover, the illumination makes it look even more as if the roof is floating up in the air.

location Tatsuno, Nagano
principal use Temple reception hall
completion date 2013
total floor area 425m2
 structure reinforced concrete, steel frame

photos by Takumi Ota