Riverine House

1998 -

The term “voluntary communality” is widely used to refer to an individual’s intention to actively participate in a public situation. As part of a research study called the Public House Project, this work set out to explain the communal concept by introducing the perspective of voluntary communality to the tangible area of a space, and investigating the potential of a new housing complex that emerged as a result. As a case study in the project, Riverine House created voluntary communality through the design for a detached house in a preexisting urban area.
The lot abuts a riverbed sandwiched between two roads. The house itself is designed as a layered structure consisting of a set of public and private functions, scattered across each floor in an effort (public service) to incorporate communality into a private area. In exchange, the residents’ “ethical occupation” of the riverbed for personal gain (as I call this illegal act) could be feasible anywhere in Japan. In other words, this was a kind of thought experiment using the riverbed that stretched in front of the house to determine the limits of the tacit approval of unlawful occupation.

location Takarazuka City, Hyogo
principal use Residence
total floor area 111m2
 structure steel frame and reinforced concrete
1 basement and 5 stories